Novinky Promo akce1
logo CODEWARE
Domů Potisk etiket a karet Řešení Blog Servisní středisko

Zvýšení efektivity a kvality ve výrobě potravin díky strojovému vidění – Machine Vision

Existuje mnoho faktorů, které pohánějí inovace v potravinářském a nápojovém průmyslu, jako je zamezení nákladného stahování potravin a propuknutí alimentárních onemocnění, dodržování přísných předpisů a splnění rostoucích očekávání spotřebitelů. Pro splnění těchto cílů hledají výrobci potravin a nápojů stále nové způsoby, jak zavádět procesy bezpečnosti potravin s vyšší rychlostí, efektivitou a kontrolou kvality.

Zebra Machine Vision kamery hrají roli v každém kroku výrobního procesu. Umožňují sledování během celého procesu výroby a zajišťují, že se ke spotřebitelům dostanou pouze ty nejkvalitnější potravinářské produkty. Mnoho automatizovaných výrobních linek také spoléhá na tyto systémy, aby urychlily dříve časově náročné manuální kontrolní procesy.


Vizuální kontrola výrobků a kontrola štítků
Mnoho potravinářských výrobních závodů se stále spoléhá na manuální kontrolu, které jsou subjektivní, náchylné k lidským chybám a časově náročné. Kamery strojového vidění podporují procesy vizuální kontroly - od ověřování přítomnosti či nepřítomnosti dílů až po měření rozměrů výrobků. Kromě minimalizace lidských chyb jsou tyto systémy rychlé a mohou podporovat vysokorychlostní výrobní linky. Kamery můžete použít také ke kontrole obsahu etiket výrobků, kvality tisku, polohy nebo orientace, potvrdit přítomnost štítku nebo zkontrolovat datum a kódy šarží. Další možností je použití těchto zařízení jako součást větších systémů optického rozpoznávání znaků (OCR).

Kontrola kvality
Kamery strojového vidění mohou zlepšit kvalitu vašich potravinářských výrobků a pomáhají vám lépe dodržovat potravinářské předpisy a bezpečnostní směrnice a splnit vysoká očekávání zákazníků. Dvě stránky aplikace, kde vidíme tyto výhody v praxi, zahrnují:

  • Balení potravin: Kamery mohou kontrolovat obaly potravin, včetně etiket, pečetí a pásků proti neoprávněné manipulaci, a to na různých úrovních procesu, čímž je zajištěna kvalita až do okamžiku, kdy se výrobek dostane do prodejny. Tyto technologie mohou zajistit přítomnost výrobků nebo nepřítomnost před zabalením nebo ověřit datum spotřeby. Rovněž poskytují důležitou zpětnou vazbu dalším operacím, například poskytují souřadnice pro správné umístění výrobku do obalu.
     
  • Stáčení nápojů: Kamery zajišťují kvalitu výrobků kontrolou úrovně naplnění, kvality uzávěrů, etiket a dalších údajů kvality nebo informací o alergenech. Mohou také kontrolovat pečetě proti neoprávněné manipulaci a barvu uzávěru a zajistit, aby byl na lahvi umístěn správný uzávěr.


Sledování a dohledávání
Díky pokročilému dekódovacímu výkonu mohou kamery zvýšit možnosti sledování a dohledávání tím, že  vytváří digitální záznam o jejich zásobách pro navazující logistiku. Využití technologie strojového vidění k rozšíření schopností dohledatelnosti potravin rovněž přispívá k udržení bezpečnosti potravin během jejich výroby při krizových situacích v oblasti veřejného zdraví - například při nedávné pandemii COVID-19 - a může vám pomoci lépe zvládat problémy v dodavatelském řetězci způsobené tržními situacemi.

Bez ohledu na to, zda potřebujete jednoduché nebo náročné kontroly kvality ve vašem provozu, máme pro vás ideální řešení.  Pro více informací neváhejte kontaktovat naše obchodní oddělení nebo vyplňte kontaktní formulář a náš obchodník se vám ozve.


Pokračujte na další články na našem blogu:


 

 

logo